Thursday, March 8, 2007

Kveruleringar på kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen, en helgdag i Georgien. Detta borde innebära att jag fått spendera morgonen med att sova sött i min säng medan regnet hamrar mot rutan och hundarna slåss på min bakgård. Men icke! UNAG har bestämt att vi ska vara lilla NGO:n tvärtemot och jobba idag men vara lediga imorgon. Vilket innebär att jag fick vakna till ljudet av skällande hundar, billarm och regn med smaken av gårdagens baluns kvar i munnen (hembränd brandy - prova inte det här hemma barn) och ta till all den övertalningsförmåga jag hade för att övertyga mig själv om att det faktiskt skulle vara värt att transportera mig till mitt iskalla badrum för att bråka med Ralf - min varmvattensberedare. Efter en snabb frukost kryssade jag mellan lerpölarna och grushögarna på min gård, ilade över de tre gatorna jag korsar varje dag och gled in på jobbet med 2 min till godo - lyckligt konstaterandes att jag klarat ytterligare en morgon utan att bli överkörd. Georgier förhåller sig till trafikregler lite som svenska toppolitiker till hemlösa - de är helt enkelt någon annans problem.

Väl inne på kontoret började jag arbetsdagen med att skvallra med vår underbara sekreterare Keti - hon har en juristexamen och en examen i internationell rätt men tjänar ändå mer som sekreterare på en NGO. Vi bytte skvaller från gårkvällen då vi gjorde stan med besked och Keti berättade att hennes kompis tyckte om mig och ville bjuda ut mig. Jag protesterade och poängterade att han bara träffat mig en gång och knappt pratat med mig. Keti tittade förvånat på mig och sa: No, no, not like you. You're pretty, that's all.
Var är grupp 8 när man behöver dem?

Resten av min dag har jag spenderat med att skriva Country of Origin rapporter och bli avbruten med jämna mellanrum av folk som kommer in på kontoret för att gratulera oss på kvinnodagen. Till en början svarade jag grattis tillbaka, men har nu gett upp det, då det fick alla män att fånstirra och kvinnorna omkring mig att fnittra hysteriskt. De ska tydligen vara några aktiviteter i stan idag, men det regnar och jag måste skriva klart de här rapporterna, så jag får nöja mig med den lilla blombukett jag fått. Kvinnodagen här är effektivt avpolitiserad och är numera endast en ursäkt för att sälja blommor och choklad - tänk alla hjärtans dag i Sverige. Det här med genus och jämställdhet känns väldigt långt borta just idag, särskilt som mina kompisar just gav mig en makeover på kontoret. De satte upp min lugg, släppte ut mitt hår och sminkade mig lite. Sedan fick den stackars killen som måste dela kontor med oss tre tjejer bedöma mig. Var jag söt nog nu? Jag ville bara bränna min BH – men med tanke på hur fuktigt vädret är här hade elden nog inte tagit sig ändå.

Men vem vill vara smart, stark och självständig när man kan vara ögongodis som folk öppnar dörrar åt? En av tjejerna jag träffade igår sa verkligen så. Hon ville inte ha jämställdhet, hon ville bli ompysslad, omhändertagen och betalad för.

Ibland blir man sådär trött…


[Till min mamma, möjligtvis den smartaste person jag känner - tja, med undantag för min mormor då. Grattis på namnsdagen!]

7 comments:

Mamma said...

OJ vad har du nu gjort som måste smöra på detta sättet?? Men tack för namnsdagsgrattis - "du är den enda" som kom ihåg. Själv hade jag inte en aning. Jag förstår din frustration - var har den självklra och sunda feminismen tagit vägen? Som tur är kan jag aldrig kandidera som ögongodis!
Hur mår tanden?
Puss

Sosansky said...

Grattis själv! Men vad kan man säga ang. rosorna? Jag var livrädd för att få någon igår och förberedde mig med att fråga om rosutdelarna brukar dela ut choklad till HIV-sjuka på Aidsdagen. Tack och lov slapp jag säga det :) Nej, jag kommer ned på studs. Ge mig ett datum och pjäsförslag bara! (Och lycka till, det är grymt att du har åkt!)

Sosansky said...

förberedde mig FÖR, ska det vara

Filosofiske morfar said...

Gargimarjong Malinka!
Tja, regntunga skyar.
Här är det snötyngda hustak som gäller. Livet är som väderleken
Det växlar ständigt.

Snippe said...

Hej Malin!
Självaste kronsessan Viktoria
har namsdag idag (12:e)
Jag gör vågen

Anders said...

Hej du!
Mycket med det jordiska just nu...
I Stockholm är det våååår, vaknade imorse av att solen liksom slickade mina fötter.
Ser fram emot just nu: att kunna sova med öppet fönster. Tänk va.

Iallafall: Gör inte idag - aldrig aldrig - vad du kan skjuta upp till imorgon. (How's that for procrastination 101?)

Anders said...

mmm, mardrömmar är du ju dokumenterat duktig på. Har våren kommit till sovjet ännu?

Eh, att "kategorisera alla georgiska nyhetsinslag under -06/-07" låter som en nätt och fin liten arbetsuppgift. (Gjorde nånting liknande på FOI en gång i tiden... lagom lustigt).